m@rgryt

m@rgryt

maandag 4 september 2017

Haring aan de Seine - Een liefde in Parijs, Marjoleine Oppenheim-Spangenberg


Het boek Haring aan de Seine lijkt mij het ultieme vakantieboek! Op de cover pronkt een prachtige foto van een bruidspaar met als tweede titel “Een liefde in Parijs”. Dat wil je lezen!
Het  is de autobiografische liefdesgeschiedenis van Marjoleine Oppenheim-Spangenberg. Marjoleine vertrekt als 20-jarige, in de jaren ’80 met haar 14 jaar oudere, flamboyante vriend Boy,  naar Parijs. Ze bouwen een nieuw leven op en genieten van het bruisende Parijse leven. Ze omschrijft prachtig haar fietstochtjes door Parijs en de parken en panden die ze bekijken. Zo hebben ze verschillende banen en projecten, totdat Boy het helemaal ziet zitten met zijn handel in haring, zalm en paling. Ze beginnen een viswinkel. Dit wordt een groot succes en deze winkel groeit uit tot een goedlopende winkelketen. Ook hun delicatessenwinkels slaan aan bij de Franse klanten.
Ze trouwen en krijgen een zoon, Thomas. Ze genieten van het Franse leven, maar Boy begint steeds meer te drinken. Marjoleine krijgt het pas echt in de gaten als hun zoon als vierjarige opmerkt dat de eenden net als papa lopen. Dan gaan haar de ogen open. Ze verkopen hun keten aan een man die reeds een supermarktketen bezit, al wil die Marjoleine als rechterhand aanhouden. Dit probeert ze nog een tijdje, maar dan besluiten ze hun laatste aandelen af te staan. Boy begint een kunstgalerie.



Marjoleine heeft zichzelf langzaamaan wat verloren in haar relatie met Boy en het duurt toch nog lang voordat Marjoleine heeft besloten om weer baas over haar eigen leven te worden. Ze is klaar met het alcoholprobleem van Boy en verlaat hem. In 1993 verhuist  ze met zoon Thomas naar een klein appartement. Als ze de laatste spullen uit hun huis wil halen, ligt Boy bewusteloos op de grond. Marjoleine vertrekt…… Een mooi maar ook treurig waargebeurd verhaal! (2017-V9)

Geen opmerkingen:

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation
en word donateur .....

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?
een aangepaste racefiets ....