m@rgryt

m@rgryt

woensdag 21 april 2010

Kort verslag van het Kennis(dag)deel “VAN ONBEMIND EN ONBEMAND…”


Op woensdag 31 maart jl. ging ik, geheel “blanco”, voor het eerst naar een kennisdagdeel bij de BSF.
Voor een goed gevulde zaal hield Dr. Paul C. van Royen van projectbureau Gideon een verhaal o.a. over de vraag of het echt allemaal kommer en kwel is, of is er nog hoop voor het bibliotheekwerk en de bibliotheekmedewerkers?





Waarom en … waardoor hebben wij te maken met dalende aantallen lezers en leners, ontlezing, vergrijzing en de concurrentie van de vrijetijdssector. Digitalisering (waaronder het digitaliseren van alle boeken en tijdschriften), ICT, Google, Youtube, Wikipedia zijn hier natuurlijk voor een groot deel de schuldige van. Verder de opkomst van o.a, de Apple-combi-laptop-e-reader en bezuinigingen en het vaak ook duffe imago van de bibliotheek.


De bibliotheken zijn al druk bezig met verandering, vernieuwing en verbetering; kijk maar eens naar Al@din en het centraal collectioneren en collectie modelleren.


Er liggen diverse kansen voor het bibliotheekwezen.
 Beleef-concept
 Retail-concept
 Honderd-talenten-concept
 Recept-concept
In de bibliotheek van Drachten (Beleefbibliotheek) wordt daar al druk mee gewerkt. Hier kunnen vele bibliotheken, volgens Dr. Van Royen, een voorbeeld aan nemen. Een goed voorbeeld daarvan was het organiseren van een kookcursus chinees aansluitend op de Olympische Spelen in Beijing.


De eigen rol, eigen betekenis, het concept dat je voor de lol naar de bieb gaat! Wij zijn met de boeken bezig en willen dat de klanten het hier naar de zin hebben. Hoe zou je het zelf willen zien, prettig vinden in de bieb? Schep die prettige sfeer! Probeer die dynamiek over te brengen op de mensen. Dat werkt!!!


En het resultaat?


Meer leners, meer lezers, meer inhoud, meer diepte, meer plezier, meer betekenis, meer,


meer meer ….


Dus wat ga je nu doen??

Geen opmerkingen:

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation
en word donateur .....

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?
een aangepaste racefiets ....